Příležitost pro studenty SŠ a VŠ: Astronomická studentská stáž

Nabízíme možnost vyzkoušet si pozorování s optickými přístroji na slunečním oddělení Astronomického ústavu v Ondřejově. Program je primárně určen studentům středních a vysokých škol, kteří tak můžou získat nové zkušenosti v oboru, který studují či chtějí studovat. Může být ale zajímavý i pro zkušené astronomy amatéry. Stáž lze realizovat i v rámci studentských projektů středních škol či středoškolské odborné činnosti (SOČ).

Zájemci se mohou účastnit těchto pozorovacích programů:

1. Sluneční patrola – systematické pozorování aktuální sluneční aktivity od kresby po snímky – http://www.asu.cas.cz/~sunwatch/ .
Student se setká s různým typem dat (aktuální i archivní), které se bude učit nejen vytvářet ale i následně zpracovávat.

2. FICUS – širokopásmový spektrograf na pozorování slunečních erupcí. Student se bude účastnit testovacích i rutinních měření s novým přístrojem, získaná data může dál analyzovat.

3. HSFA2 – multikanálový úzkopásmový spektrograf https://www.asu.cas.cz/~sos/hsfa2.html . Student se bude účastnit rutinních pozorování protuberancí a slunečních erupcí.

Termín stáží je v období červen – září 2021, délka trvaní dle domluvy, minimálně 1 týden.

Ubytování a stravování na Astronomickém ústavu se bude řídit dle aktuálně platných opatření v souvislosti s pandemickou situací.

Zájemci se mohou hlásit Martině Pavelkové martina.pavelkova@asu.cas.cz .