Molekuly v pohybu/ Café Nobel Bez kofeinu (dětské)

Vážení a milí přátelé vědy, zejména z řad dětí a mládeže, jejich rodičů nebo prarodičů!
Zajímá vás, jak je možné díky počítačovému modelování zkoumat okem neviditelný svět atomů a molekul?  Přijďte na počítačový výlet do „pidisvěta“!
Jménem Univerzity Jana Evangelisty Purkyně v Ústí nad Labem a populárně vědeckého magazínu Českého rozhlasu Sever Planetárium vás srdečně zveme na další Café Nobel Bez kofeinu, přátelské setkání s vědou, určené tentokrát především dětským zájemcům!
Dospělí mohou oficiálně přijít pouze v jejich doprovodu, ale ani „bezdětné“ návštěvníky nevyženeme – mohou obsadit zbylá volná místa.
Čtvrtek 7. dubna 2021 od 17 hodin v muzejní kavárně Muzea města Ústí nad Labem
Téma: Molekuly v pohybu

Už ve starověkém Řecku si učenci představovali, že celý svět je složen z malých, okem neviditelných částeček. Že je to opravdu tak se však vědcům podařilo dokázat až o mnoho století později, a to díky rozvoji výpočetní techniky. Jak vám prozradí odborník na počítačové modelování Martin Svoboda, dnes dovedeme svět miniaturních částic zkoumat způsobem dříve nemyslitelným. Moderní technologie nám umožňují simulovat a zobrazovat chování atomů i molekul. Díky tomu jsme schopní pozorovat atomové procesy či chemické reakce prostřednictvím počítačů.
Mgr. Martin Svoboda, Ph.D. vystudoval počítačové modelování ve vědě a technice na Přírodovědecké fakultě Univerzity Jana Evangelisty Purkyně v Ústí nad Labem. Působil jako odborný asistent na Ústavu chemických procesů AV ČR, v. v. i. a od roku 2019 je odborným asistentem opět na Přírodovědecké fakulty UJEP. Ve své vědecké praxi se věnuje částicovým simulacím na atomární, mezoskopické a makroskopické úrovni.
Své místo si můžete rezervovat předem na adrese: muzeumusti@muzeumusti.cz.
K účasti se můžete přihlásit i prostřednictvím Facebooku a pozvat tak na ní i své přátele – https://www.facebook.com/events/1091166911448778. Potvrzení účasti na Facebooku neznamená rezervaci místa.
Partnerem Café Nobel je nakladatelství Academia (http://www.academia.cz), součástí večera je i soutěž o knihu.